Skolebørn

Da jeg som nyuddannet pædagog i 1974 fik min første stilling i Gladsaxe kommune stødte jeg på ordet ”Skolebørn” i en helt anden betydning end jeg var vant til.

Her var skolebørn børnehavens ældste børn – de seks- til syvårige, der skulle i første klasse efter sommerferien. Børnehaveklassen var stadig et fænomen der kun fandtes i mindre provinsbyer og på landet, hvor der ikke var børnehaver.

De seks- til syvårige blev hver formiddag samlet fra alle stuer for at have ”skoletime” sammen. Denne skoletime var noget af det første, jeg satte i gang, da jeg startede her i huset.

På seminariet havde jeg også lært, at det seksårige barn ofte er i en ”krisetilstand”, der kan være lidt svær at håndtere. Fra at have været i en lille barnekrop bliver de pludselig til lange ”lemmedaskere” og fysiske færdigheder forsvinder for en tid (ja, så klovner vi lidt), og tandskift er i gang – de går ind i urolig og usikker periode mod en ny identitet - hvad kan jeg? hvad skal jeg? hvad må jeg?

Nogle har kaldt denne aldersgruppe børn for ”Apollons børn” – den græske gud for videnskab og kunst, andre har brugt udtrykket ”Global undren” om denne aldersgruppes videbegær og filosofiske tænkning. Hvor er al vores viden om børns udvikling blevet af i politikernes spareiver?

Her i huset brugte vi det sidste børnehaveår på udflugter til Tinghusbakkegård – en naturgård i Ballerup, museumsbesøg, teaterture bl.a. til Det Kongelige Teater (ballet), udflugt til Sagnlandet ved Lejre, spiste på restaurant, og selvfølgelig arbejdede vi med ”skolehæfter” så alle kunne bogstaver, tal og vidste navnene på de enkelte legemsdele, når den store dag oprandt.

Over madpakkerne, som blev spist med kniv og gaffel, havde vi dybe samtaler om vores oplevelser sammen. Formiddagen sluttede med højtlæsning af f.eks. Brødrene Løvehjerte.

2 ½ times koncentreret samvær mellem seks til ti børn og een voksen. Det var tider! Der var ro til fordybelse og tid til at stille spørgsmål - - - og børnene kunne sidde stille på stolene.

Og jeg vil slutte med at skrive – pas godt på børnenes barndom og lad ingen stjæle den fra dem.

 

Anne-Marie Toubro
tidligere leder


Frem til 2009 tilbød vi skolebørnsgruppe i stedet for børnehaveklassen og fik meget anerkendelse for at gøre vores børn klar til nye udfordringer på skolen.

Fra 2009 blev børnehaveklassen en del af undervisningspligten, så nu går alle vores børn i børnehaveklasse. Derfor er vores tilbud til den ældste årgang lidt anderledes end tidligere - børnene er jo et år yngre end dengang.

 

Merete Grave
souschef 1990-2001, institutionsleder fra 2001

Indtast brugernavn og adgangskode, for at logge ind på intranetfunktionerne.

Åbningstider

Mandag - torsdag:
7.00 - 17.00

Fredag:
7.00 - 16.00

Vi har lukket i weekender og på helligdage samt på de af bestyrelsen vedtagne lukkedage. Se under menupunktet Årsplan.

Kontakt

Børnehuset Gemmet v/Brønshøj Menighed
Gemmet 10
2400 København NV

Tlf. 38 60 51 21
Mail gemmet@mail.tele.dk

Ean-nummer: 5798009693143
Cvr-nummer: 61 02 26 19

Leder Merete Grave
Souschef Rikke Dalgaard

Henvendelser angående fejl, mangler og ideer til hjemmesiden kan også sendes til webmoster.